Şokolad (astek dilindən chocolatl - kakao
toxumundan içki) kakao paxlasına şəkər və başqa yeyinti məhsulları
qatılmaqla hazırlanan qənnadı məmulatı. Şokolad təbii və əlavəli
hazırlanır. Təbii şokolad yalnız kakao paxlası və şəkərdən alınır,
əlavəli şokoladın tərkibinə bunlardan başqa quru süd, qəhvə, qoz və s. qatılır.
Şokoladın tərkibində 35-37% yağ
olur. Şokolad hazırlamaq üçün kakao paxlasını təmizləyib çeşidləyir və
qovurduqdan sonra xırdalayıb narın üyüdürlər. Üyüdülmüş kakaonun bir
hissəsini sıxıb yağını ayırırlar. Şokolad plitka, müxtəlif fiqur, medal
formasında, şokolad məmulatları isə baton və assorti konfeti şəklində
buraxılır.
Qaynaq: http://az.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eokolad
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder