Azərbaycanda tut ağacının bir çox növləri yayılıb, eyni zamanda
qiymətli bitki kimi respublikanın əksər rayonlarında çox qədimdən
becərilir. Abşeronda qara və ağ tut daha geniş becərilir.
Dərman məqsədilə tut ağacının
yarpaqlarından, meyvələrindən...
və bəzi qabıqlarından və budaqlarından istifadə olunur.
yarpaqlarından, meyvələrindən...
və bəzi qabıqlarından və budaqlarından istifadə olunur.
Ağ tut – yarpaqlarında 0, 75 % üzvi turşular, 50 – 60 mq %
askorbin turşusu, 1,5 % – 2 % şəkərli maddələr, 2 – 3 % aşı maddələri
vardır. Meyvələrində 23 – 24 % şəkər, 2,5 % üzvi turşular, 70 – 80 mq %
askorbin turşusu, pektin maddələri və s. müəyyən edilmişdir.
Ağ tut ağacının hündürlüyü 20 m-ə çatır. Qara xartutun ağacı isə bir qədər xırda olur. Ağacı çox yavaş böyüyür.
Meyvəverən tutların erkək və dişi çiçəkləri olur. Çiçəklər
yarpaqlarla eyni vaxtda əmələ gələn kiçik meyvəciklərin üzərində açılır.
Çiçəklər gödək saplaqla salxımda yerləşir. Erkək çiçəklərin 4 kasa
yarpaqları və 4 yarpaqcığı vardır. Torbacıqlar partladıqdan sonra
tozları tökülür. Dişi çiçəklər 4 kasacıq yarpaqlarından ibarətdir, 2
ağızcığı vardır. Hər çiçəkdən tək-tək balaca meyvələr əmələ gəlir və
bunlar bir saplaq üzərində yerləşərək tutun əsas meyvəsini təşkil
edirlər. Hər meyvəciyində bir ədəd yastı, sarı, xırda toxumu vardır.
Toxumların ərafında olan sulu, şirin ətliyi yeyilir. Meyvəsi silindr
şəklində, saplağı qısadır. Tutun meyvəsi mürəkkəb giləmeyvədir.
Ağ tut iyun-iyulda, xartut isə iyul-avqustda yetişir. Meyvələrin
yetişməsi tədricən olur və 40 gün davam edir. Ağ tutun meyvəsi
ağ-yaşılımtıl, ağ-sarımtıl və ya ağ-çəhrayı rəngdə, sulu və şirindir.
Xartutun meyvəsi tünd qara, qırmızı və ya tünd bənövşəyi rəngdə sulu,
turşaşirin dadlı və ətirlidir. Xartutdan başqa adi qara tut da vardır.
Lakin bunların əksəriyyəti dadsız və yaxud kəmşirin olur. Qida üçün
yararsızdır. Bunların yarpaqları barama qurdu üçün qida hesab edilir. Ağ
tutun meyvələri tam yetişdikdə yerə tökülür. Odur ki, tutu yetişdikcə,
hər iki gündən-bir səhər tezdən silkələyib xüsusi çadralara toplayırlar.
Xartutun saplağı ağaca bərk yapışdığından əl ilə yığılır. Xartutun
meyvəsi şüşə və emallanmış qablarda saxlanılmalıdır, mis qablarda
saxlanması qorxuludur.
Ağ tutun meyvəsi şirin, dadlı, asan həzm olunduğundan təzə halda
yeyilir. Tərkibində 23%-ə qədər şəkər, üzvi turşular, zülal, pektin,
yağ, aşılayıcı və rəngləyici maddələr, vitaminlər və dəmir vardır.
Xartutda dəmir ağ tuta nisbətən çoxdur.
Qaynaq: http://az.wikipedia.org/wiki/A%C4%9F_tut
Qaynaq: http://az.wikipedia.org/wiki/A%C4%9F_tut
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder