Alma, Alma bitkisinin meyvəsi. Meyvəçilikdə əsas yerlərdən
birini tutur. Azərbaycanda almanın üç yüzə qədər müxtəlif növü və çeşidi
vardır. Bunlardan altmışı sənaye üçün əhəmiyyətlidir. Digər şirəli
meyvələrdən almanın üstünlüyü odur ki, onu bütün il boyu saxlayıb
istifadə etmək mümkündür. Almanın yetişmə fəsli aşağıdakı kimidir: yay
(iyul, avqust), payız (sentyabr, oktyabr), qış (noyabrdan fevral ayına
qədər). Eyni sort alma iqlim şəraitindən asılı olaraq yetişmə dövrünü
dəyişə bilər.
Almanın növündən və sortundan asılı olaraq rəngi, dadı və
ətri müxtəlif olur.
Almanın tərkibində 5-24 %-ə qədər şəkər, 1,3 %-ə yaxın üzvü turşular
(alma, limon, kəhraba), pektin və aşı maddələri, B və C vitaminləri,
karotin, mineral maddələrdən isə kalium, natrium və dəmir duzları
vardır. Almada olan dəmir duzu böyük müalicəvi əhəmiyyətə malikdir.
Almanın tərkibində olan şəkərin əsas hissəsini qlükoza və fruktoza
təşkil edir ki, onlar da ürək damar sistemi üçün çox faydalıdır.
Almadan təbii halda istifadə etməklə yanaşı, bir sıra qiymətli
konservləşdirilmiş məhsullar – kompot, mürəbbə, povidlo, şirə, püre və
s. hazırlanır. Bu məhsulların çox böyük müalicəvi əhəmiyyəti vardır.
Almanın və ondan hazırlanan müxtəlif konserv məhsullarının ürək
zəifliyinə, qanazlığına, xroniki mədə-bağırsaq xəstəliklərinə, eləcə də
vitamin azlığına çox yaxşı müalicəvi təsiri olur.
Qaynaq: http://az.wikipedia.org/wiki/Alma_%28meyv%C9%99%29
Qaynaq: http://az.wikipedia.org/wiki/Alma_%28meyv%C9%99%29
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder